Dennis Tupicoff

Dennis Tupicoff

Avstralija

Rojen v Ipswichu v Avstraliji leta 1951. Diplomiral je na Univerzi v Queenslandu in leta 1977 opravil tečaj animacije na Swinburne Film and TV School. Sprva je deloval kot scenarist, režiser in producent pri svojih filmih kot tudi komercialnih in sponzoriranih projektih, potem pa postal predavatelj za področje animacije na VCA School of Television (1992–1994). Odtlej kot scenarist, režiser, producent in (pogosto še) oblikovalec/animator nadaljuje z ustvarjanjem neodvisnih filmov. Med njimi najdemo tako fikcijo kot dokumentaristiko, animirane in igrane filme, komedije in drame – občasno pa izvirne kombinacije različnih kategorij.

 

Dennisovo delo je bilo na ogled na filmskih festivalih po vsem svetu, zanj je prejel tudi številne nagrade. Leta 2007 je s filmom Motorka osvojil več glavnih nagrad na festivalih animiranega filma, kot so Ottawa, Animadrid, Anifest, in v konkurenci z igranimi filmi v Oberhausnu, Huesci, na festivalu Mecal v Barceloni itn. Njegove filme pogosto uvrščajo v retrospektive, o njih govori knjiga Judith Kriger Animated Realism (2012), kot enega »spregledanih velikanov animacije« pa ga v svoji knjigi omenja tudi Chris Robinson. Predaval je na številnih mednarodnih konferencah ter poučeval, predstavljal svoje delo in vodil delavnice na številnih univerzah in filmskih akademijah po svetu.

 

Od leta 2000 pri številnih projektih sodeluje s Fiono Cochrane v okviru Jungle Pictures Pty Ltd.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki