Zapoznela premiera / Zapazdavshaya Premiera / A Belated Premiere

Viktor Bočarov
( MIRIS )

Rusija , 2003, hd, 60'00''

Dokumentarni film z zgodbo Aleksandra Širjajeva (1867–1941), enega prvih baletnih filmskih ustvarjalcev, ki je s svojimi poskusi začel v prvem desetletju 20. stoletja, napiše zgodovino svetovne produkcije animiranega filma na novo. Širjajev je bil ugleden karakterni plesalec Marijinskega gledališča, vodja vaj Mariusa Petipe in avtor prve metode poučevanja karakternega plesa na svetu. Njegovi filmski poskusi obsegajo dokumentarne filme, miniature plesa in igre, risane animirane filme in animacijo lutk.

 

Viktor Bočarov je sanktpeterburški filmski producent, režiser in izjemna avtoriteta na področju baleta in opere. Arhiv del Aleksandra Širjajeva je leta 1995 dobil od fotografa Daniila Savelijeva. 17,5-milimetrske pozitive je restavriral David Cleveland iz Filmskega arhiva Vzhodne Anglije, 35-milimetrske filme pa so na digitalni nosilec prenesli v Londonu. Bočarov je iz tega gradiva ter fotografij in drugih dokumentov ustvaril dokumentarno pripoved o življenju Širjajeva, ki ga postavi v kontekst začetka filmske umetnosti in v okvir baletne zgodovine. Zapoznelo premiero, ki vsebuje domala ves animacijski opus Širjajeva, so prvič prikazali na festivalu Ruskega državnega filmskega arhiva Gosfilmofond januarja 2004. Tam je postavil zgodovino ruskega filma in animacije lutk na glavo, saj je dotlej za avtorja prve animacije lutk na svetu veljal Ladislav Starevič. Po besedah Bočarova je Zapoznela premiera znanstvena publikacija o delu gradiva iz zapuščine Širjajeva.

Predvajano z dovoljenjem Viktorja Bočarova, Birgit Beumers in Toma Vincenta (Aardman Animation).

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki