Lipsettovi zapisi / Les Journaux de Lipsett / Lipsett Diaries

Lipsettovi zapisi / Les Journaux de Lipsett / Lipsett Diaries

Theodore Ushev
( NFB )

Kanada, 2010, dcp, 14:30

Spust v vrtinec stiske, ki je mučila slavnega kanadskega eksperimentalnega filmskega ustvarjalca Arthurja Lipsetta, preminulega pri 49. letih. Dnevniški zapisi, preobraženi v trk podob in zvokov, ki slikajo čudežni ustvarjalni delirij; prizor, ki prikazuje umetnikov vrtoglavi potop v depresijo in blaznost. Theodore Ushev v filmu Lipsettovi zapisi obnovi njegovo filmsko estetiko in se sprašuje, kaj se zgodi, kadar gre genialnost z roko v roki z norostjo.

Bimbova iniciacija / Bimbo’s Initiation

Bimbova iniciacija / Bimbo’s Initiation

Max Fleischer

ZDA, 1931, hd, 6:00

Bimbo prestane pravo norišnico, vrsto skrivnostnih iniciacijskih obredov, med katerimi se ves čas upira članstvu v tajnem klanu prismuknjencev s svečami na glavah. Preganjajo ga strašljive zamaskirane podobe (tudi takšna z oblinami), ki ga sprašujejo: »Si naš? Si naš?« Nato pa tista z oblinami (ki je v resnici Betty) prevzame pobudo; Bimbo se znajde pred svojo sladko Betty in jo tapne po zadnjici.

Pripadati ali ne pripadati? Vprašanje, s katerim se vsi soočimo.

Harmonika / Accordion

Harmonika / Accordion

Michèle Cournoyer
( NFB )

Kanada, 2004, dcp, 6:00

Animirani kratki film govori o povezavi med seksom, ljubeznijo in tehnologijo. Ženska se poveže s spletom. Ko pošlje vse svoje telo in dušo elektronskemu ljubimcu, ne pokaže samo, da sprejema tehnologijo, temveč da se ji povsem predaja. V svetu Pandorinih skrinjic se spolna sla prepleta z razčlovečujočim strojem, dokler se povezava dokončno in brutalno ne pretrga.

Živeli smo v travi / Wir lebten im Gras / We Lived in Grass

Živeli smo v travi / Wir lebten im Gras / We Lived in Grass

Andreas Hykade

Nemčija, 1995, hd, 18:00

Živeli smo v travi je Hykadejev študentski film in prvi del njegove serije The Country Trilogy. Prizorišče dogajanja je kraj, ki ga od konca sveta ločita le dve ulici. Zgodbo spremljamo s perspektive malega dečka.

Zmešani zamešani cucek / Crazy Mixed Up Pup

Zmešani zamešani cucek / Crazy Mixed Up Pup

Tex Avery

ZDA, 1955, hd, 6:00

Samuel Smith, pohlevni mož srednjih let, gre z družinskim ljubljenčkom Roverjem po nakupih, ko ju zbije prehitri voznik. K sreči so reševalci nemudoma na kraju nesreče, a po pomoti da reševalec pasjo transfuzijo Samu, Roverju pa človeško. Oba takoj okrevata, vendar se pri Samu začnejo izbruhi pasjega vedenja, Rover pa začne hoditi in govoriti kot človek – na precejšnjo grozo vseh okrog njiju, posebej Samove žene Margaret.

Tako ponosen nate / I Am so Proud of You

Tako ponosen nate / I Am so Proud of You

Don Hertzfeldt

ZDA, 2008, 35mm, 22:00

Tako ponosen nate je animirani film Dona Hertzfeldta iz leta 2008. Predstavlja drugo poglavje načrtovane tridelne zgodbe o liku po imenu Bill in ohrani filozofski črni humor prvega filma z naslovom Everything Will Be OK. V tem poglavju Bill počasi okreva, preganjati pa ga začne mučna družinska zgodovina.

Kravica / Kistehén / Little Cow

Kravica / Kistehén / Little Cow

Igor Lazin
( MyFILM )

Madžarska, 2001, 35mm, 2:18

Občutje kravice je preprosto veselje nad tem, da živi; to ne izvira iz nikakršnega posedovanja stvari ali stremljenja za ugledom, temveč iz popolne svobode. Kar pomeni, da ga nikoli ne zmanjka.

Tu najdete vse, kar potrebujete za razumevanje življenja.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki