Orgesticulanismus

Orgesticulanismus

Mathieu Labaye

Belgija, 2008, 35mm, 9:20

Čudovita risana animacija; Mathieu Labaye jo je posvetil svojemu pokojnemu očetu Benoîtu Labayeju, ki je bil zadnjih 15 let življenja prikovan na invalidski voziček.

Ariel

Ariel

Field

Velika Britanija, 2010, hd, 3:31

Umetniki, ki sestavljajo studio Field, pri svojem delu združujejo nove medije, animacijo in vizualno umetnost. Video, ki so ga ustvarili za skupino Stateless, je odličen primer zlivanja vseh teh oblik v celoto. Ples kot eden prvih izrazov vizualizacije zvoka ter zajemanje giba, ki umetnikom omogoča premikanje teles v prostoru – boj med dobrim in zlim, svetlobo in temo.

Perfume Global Project

Perfume Global Project

Daito Manabe

Japonska, 2013, hd, 4:41

Uradna mednarodna spletna stran skupine Perfume:

Vol 2: Takafumi Tsuchiya

Vol 3: Daihei Shibata + Hiroshi Sato

Vol 1: neimenovani umetnik/unknown artist

Vol 5: YKBX (Masaki Yokobe)

 

Videi serije »Globalni projekt Perfume« so nastali v odprtokodnem skupnostnem projektu. Japonska dekliška skupina Perfume odpleše koreografijo, ki jo s pomočjo tehnologije zajemanja gibov pretvorijo v digitalne podatke. Do teh prosto dostopajo uporabniki po vsem svetu in jih spreminjajo, pri tem pa iz koreografije ustvarjajo nove videe v edinstvenih slogih, od abstraktnih gibljivih geometričnih oblik do prisrčnih plešočih medvedkov. Osupljiv projekt, ki bi moral rojevati nove in nove oblike.

Matchstick

Matchstick

Jeff Scheer

ZDA, 2012, hd, 4:34

Jeff Scher nas popelje v svet oblik in predmetov – in vsi se pozibavajo ob glasbi. Po slogu spominja na dela Lena Lya ter v gledalcu vzbudi asociacije in užitek ob koreografiji pik in črt, ki plešejo v ritmu.

Gravity / Un rêve de demain

Gravity / Un rêve de demain

Filip Piskorzynski

Nemčija, 2012, hd, 3:52

Filip Piskorzynski prepusti lutke plesu, čeprav to niso zares lutke. Protagonistka videa je kot lutka na vrvici; bojuje se in pleše, ne da bi se dotikala tal. Lebdi po opusteli krajini in se trudi z vsakdanjimi opravili, pri tem pa premaguje težnost.

What It'll Take

What It'll Take

Ninian Doff

Velika Britanija, 2012, hd, 4:42

Projekt, ki je nastal na podlagi uporabniških vsebin: režiser je oboževalce Grahama Coxona prosil za kratke posnetke sebe med plesom, te pa je zmontiral v kompleksno celoto. Različni ljudje plešejo v različnih slogih in se, kot je videti, zelo zabavajo.

Eclipse/Blue

Eclipse/Blue

Prečudovit video, ki združuje »resnični« ples in plesalki v interakciji s platnom za njima. Silhuete pridobijo lastno življenje in dopolnijo gibe, jih razvijejo ali izbruhnejo v množico oblik in barv. Simfonija plesa na platnu in zunaj njega.

Judge Jury and Executioner

Judge Jury and Executioner

Tarik Barri

Nizozemska, 2013, hd, 3:30

Zelo abstrahiran video Tarika Barrija za Atoms for peace. Na zaslonu vidimo lik, sestavljen iz geometrijskih oblik, ki, kot se zdi, pripadajo abstraktnemu telesu in se v ritmičnih krčih gibljejo v razpoloženjskem ritmu glasbe.

Radar

Radar

Jeff Desom

Nemčija, 2012, hd, 3:10

Lutka na vrvici se vrne: glasba prebudi vrvice v zapuščeni stari dvorani. Te obudijo na tleh ležečega plesalca v življenje ter ga pripravijo do hoje, boja, plesa.

Čudovita koreografija na klasično instrumentalno glasbo – dokler vrvi spet ne popustijo.

Thought of You

Thought of You

Ryan Woodward

ZDA, 2010, hd, 3:06

Tanke linije, skicirane na rjav papir, izoblikujejo prelep, romantičen boj med moškim in žensko. Film je zaradi surovosti animacije toliko bolj filigranski, morda celo finejši. Ljubezenski ples in ples nezmožnosti bližine z drugim – skupne poti in hkrati ločene.

Forms

Forms

Memo Akten, Quayola

Italija, Turčija, 2013, hd, 2:00

Digitalna umetnika sta iz gibanja športnikov in športnic ustvarila abstraktni ples črt, pik in barv. Določene gibe lahko prepoznamo kot skoke ali tek, večina sekvenc pa ostane pri lepoti abstraktnega gibanja.

Podrška je važna

Podrška je važna

Miloš Tomić

Srbija, 2011, hd, 3:00

Video za rockovsko zasedbo Jarboli je nekaj, česar od rockovskega videa najbrž ne bi pričakovali. Profesionalni plesni par pleše ob spremljavi glasbe, sprva v praznem belem prostoru. A okolje se začne spreminjati in plesalca se znajdeta v animiranem prostoru – vidimo ju kot silhueti, s plešočo svetlobo ali ornamentalnimi plastmi na njunih telesih. Mali poklon filmom Lena Lya.

Frictions

Frictions

Steven Briand

Francija, 2011, hd, 4:03

Kaj se zgodi, ko umetnina oživi in ne sledi več volji stvaritelja? Film Frictions prikazuje ples in boj med ustvarjalcem in njegovo stvaritvijo. Razvije se prekrasna izmenjava med pravim telesom plesalca in abstraktnimi oblikami iz samolepilnih lističev. Užitek je opazovati spopad med ustvarjalcem in umetnino, ki na koncu spet privede do popolne harmonije.

Rusty Nails

Rusty Nails

Pfadfinderei

Nemčija, 2009, hd, 4:50

Kolektiv Pfadfinderei je ustvaril dih jemajoč video za skupino Moderat: predstava spominja na tajno obredje in pričara fantomsko vzdušje, plesalci so skrivnostno zastrti s tkanino. Vse lebdi tik nad tlemi, kot da gravitacija ne obstaja.

Hairs

Hairs

Miloš Tomić

Srbija, 2008, hd, 2:51

Plešoči protagonist tega videa Miloša Tomića so lasje pevke Ridine Ahmetove. Včasih ves pramen pleše kot živalski rep, spet drugič ob nežnem pevkinem glasu prav vsak las pleše po svoje.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki