Rondó / Rondo

Rondó / Rondo

Črt Škodlar

Jugoslavija (Slovenija), 1958, 35mm, 12:30

Med starimi slikami se nahaja lutka balerine. Ko sončni žarki obsijejo ta kotiček, lutka oživi in začne plesati. Ko sonce zaide, se ples konča in vse je spet po starem.

Mali kvartet / Kwartecik / The Little Quartet

Mali kvartet / Kwartecik / The Little Quartet

Edward Sturlis

Poljska, 1965, 35mm, 7:05

Deklica vadi klavir in ob monotonem preigravanju se začnejo dolgočasiti celo figurice na njem. Nestrpno čakajo, da konča, da lahko začnejo svoj živahni ritmični, razigrani ples.

Pas de deux

Pas de deux

Norman McLaren
( NFB )

Kanada, 1968, 35mm, 13:00

Filmska študija baletne koreografije. Prazna, črna scena in na njej z zadnje strani osvetljeni figuri plesalcev Margaret Mercier in Vincenta Warrena pričarajo sanjski, hipnotični učinek. Nagrajeni film dopolnjujejo vizualni učinki, kakršne bi od tega filmskega velikana tudi pričakovali.

Matrioska

Matrioska

Co Hoedeman
( NFB )

Kanada, 1970, 35mm, 4:48

Protagonistke tega kratkega animiranega filma so ruske figurice, ki jih poznamo kot matrioške ali babuške – prekrasno poslikane lesene igrače različnih velikosti, ki se zložijo druga v drugo. Tu ob ruskih melodijah plešejo, se vrtijo in sučejo, potem pa se spet pospravijo.

Street Musique

Street Musique

Ryan Larkin
( NFB )

Kanada, 1972, 35mm, 8:45

Vizualna improvizacija ob glasbi, ki jo izvaja priljubljena skupina uličnih zabavljačev. Glasba je avtorjevo izhodišče, a je njegov lastni ritem bučnejši. Ilustracije obsegajo vse od zapletenih abstrakcij do karikatur vsem znanih ritualov. Brez besed.

Ne na odru, ne v zaodrju / Ni scène ni coulisses / Beyond Curtains

Ne na odru, ne v zaodrju / Ni scène ni coulisses / Beyond Curtains

Denis Poulin
( NFB )

Kanada, 1978, 35mm, 9:41

Eksperimentalni kratki film, ki združuje animacijske tehnike in resnične posnetke. Film, v katerem sličice nikoli ne sestavlja en sam, ampak več posnetkov. Optični triki dodajo estetsko dimenzijo in poskrbijo za zanimivo avdiovizualno izkušnjo; izvirna elektronska glasba pa plesu doda novo razsežnost, ki je ni moč najti ne na odru ne v zaodrju. Film brez besed.

Ženski večer / Girls Night Out

Ženski večer / Girls Night Out

Joanna Quinn

Velika Britanija, 1986, hd, 6:00

Hrupna komedija, ki tiho waleško gospodinjo Beryl ob rojstnem dnevu spremlja na ženski večer v lokalno pivnico, kjer sreča razvedrilo tistega večera – slačifanta.

Pas a Deux

Pas a Deux

Monique Renault, Gerrit van Dijk

Nizozemska, 1988, 35mm, 5:30

Vznemirljivi ples ob glasbi časa, ritmu sprememb.

Koraki glasbe / Feet of Song

Koraki glasbe / Feet of Song

Erica Russell

Velika Britanija, 1988, 35mm, 5:00

Eksplozivna kombinacija grafike, zvoka in animacije, ki črpa iz afriških plesnih ritmov.

Erè mèla mèla

Erè mèla mèla

Daniel Wiroth

Luksemburg, Francija, 2000, 35mm, 5:35

Telesa se dotikajo, roke komunicirajo, pogledi izkazujejo ljubezen. Nežna poezija za tistega drugega, brez katerega nismo nič.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki