Gloria Victoria

Gloria Victoria

Theodore Ushev
( NFB )

Kanada, 2012, dcp, 6:56

Animirani kratki film, ki reciklira elemente nadrealizma in kubizma, se ukvarja z odnosom med umetnostjo in vojno. Ob spremljavi navdihujoče »invazijske« teme Šostakovičeve Leningrajske simfonije (št. 7) predstavi podobje vojnih front in pokolov od Dresdna do Guernice, od španske državljanske vojne do Vojne zvezd. To je tako simfonija v službi vojaškega stroja, ki vznemirja množice, kot umetnost, ki žaluje za mrtvimi, izrazi svoj bes in poziva k miru.

Lost Action: Trace 3D

Lost Action: Trace 3D

Marlene Millar, Crystal Pite, Philip Szporer
( NFB )

Kanada, 2011, dcp, 3:52

Eksperimentalni plesni film o rednih ciklih človeških konfliktov. Nujno dejanje spominjanja, ki ga je navdihnila umirajoča zapuščina 1. svetovne vojne. Film združi surovo fizično moč in pretresljivo samosvojo likovno podobo Theodora Usheva ter tako spregovori o univerzalnih temah vsem skupnih posledic konfliktov, izgube in osvoboditve, ki jih doživljamo v neskončnem prehajanju skozi faze ljubezni in vojne. Navdih za film je bila mednarodno odlično sprejeta 70-minutna plesna predstava koreografinje Crystal Pite.

Ora

Ora

Phillippe Baylaucq
( NFB )

Kanada, 2011, dcp, 15:35

ORA je osupljivo srečanje umetniških svetov koreografa Joséja Navasa in režiserja Philippa Baylaucqa. Gre za prvi film v 3D termični tehniki – takšnih podob še niste videli: žareče variacije telesne toplote, ki se izrisujejo na koži, telesa, ki oddajajo množico barv, prostor, napolnjen z gibanjem, ki spreminja samega sebe.

Wanted

Wanted

Boris Dolenc

Slovenija, 2012, dcp, 10:00

Animirani slovenski vestern z naslovom Wanted je domiselna združitev tradicionalnega slovenskega podeželja in Divjega zahoda, ki nosi elemente sodobne kritike.

Trgovinica za samomore / Le Magasin des suicides / The Suicide Shop

Trgovinica za samomore / Le Magasin des suicides / The Suicide Shop

Patrice Leconte

Francija, Belgija, Kanada, 2012, dcp, 79:00

Scenarij: Patrice Leconte, adapted from the book by Jean Teulé

Likovna podoba in animacija: Régis Vidal, Florian Thouret

Montaža: Rodolphe Ploquin

Glasba: Etienne Perruchon

Glasovi: Bernard Alane, Isabelle Spade, Kacey Mottet Klein, Isabelle Giami, Laurent Gendron

Distribucija v Sloveniji: Demiurg

 

Predstavljajte si trgovino, ki že več generacij prodaja vse potrebno za popoln samomor. Družinski posel cveti v vsej svoji žalostni bedi, dokler se nekega dne ne sreča z resničnim veseljem do življenja v podobi lastnikovega mlajšega sina Alana. Kaj se bo zgodilo s Trgovinico za samomore vpričo Alanove neustavljive dobre volje, optimizma in trdnega namena, da strankam nariše nasmeh na obraz?

 

Film je ustvarjen po predlogi istoimenskega romana Jeana Teuléja. Režiser Patrice Leconte je o priredbi povedal:

Pri scenariju sem si privoščil toliko svobode, da sem se bal, kako osupel ali celo užaljen bo Jean Teulé. Ko ga je prebral, me je poklical in rekel: »Zelo mi je všeč, ker je popolnoma drugačen, vseeno pa v njem najdem vse, kar sem napisal. Ta film bo toliko tvoj kot moj, kot če bi ga napisala oba.« Tako sem dobil potrditev, da knjige Jeana Teuléja nisem samo ilustriral, pač pa sem jo priredil in posvojil.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki