Rabinova mačka / Le Chat du Rabbin / The Rabbi’s Cat

Rabinova mačka / Le Chat du Rabbin / The Rabbi’s Cat

Joann Sfar, Antoine Delesvaux

Francija, 2011, 35mm, 89:00

Scenarij: Joann Sfar, Sandrina Jardel

Likovna podoba: Joann Sfar, Serge Cicerone, Sébastien D'Abrigeon, Christophe Lourdelet, M. Legall

Vodje animatorjev: Jean-Christophe Dessaint, Marco Nguyen

Kamera: Jérôme Brézillon

Montaža: Maryline Monthieux

Glasba: Olivier Daviaud

Glasovi: François Morel, Hafsia Herzi, Maurice Bénichou, Moh-Saïd Fellag, François Damiens, Jean-Pierre Kalfon

Distribucija v Sloveniji: Francoski inštitut Charles Nodier

 

Alžir nekaj po letu 1920. Rabina Sfarja muči več težav. Ne le da njegova prelepa hči prihaja v najstniška leta; papagajemorilska mačka je pravkar spregovorila! Vse še dodatno zaplete pošiljka iz Rusije. V njej odkrijejo slikarja, bolj mrtvega kot živega, ki je v Afriko prišel na lov za skrivnostnim plemenom in njihovim mitskim mestom. Prepričan, da mesto zares obstaja, se poda na neverjetno pustolovščino, s seboj pa vzame še rabina, njegovo mačko, modrega arabskega starca Šejka in ekscentričnega ruskega milijarderja. Sfarjev slog in vizija, ki prinašata univerzalno sporočilo o strpnosti, se zlijeta v prekrasno filmsko stvaritev ter poklon radoživi in barviti vrnitvi k risani 2D animaciji.

 

Film je nastal po predlogi 1., 2. in 5. zvezka Sfarjevega istoimenskega stripovskega albuma. Joann Sfar je že pred leti prejel ponudbo za risani film, vendar jo je sprva odklonil, ker je menil, da so risani filmi namenjeni otrokom – oziroma vsaj »otroku v nas«. Zdelo se mu je, da bi Rabinova mačka morala biti film za vse, tudi odrasle, s pravimi igralci, s katerimi se lahko poistovetimo. Za tem so strip v Franciji prodali v 700.000 izvodih in ga prevedli v petnajst jezikov. In Sfar je končno dobil ponudbo, da posname pravi film, o katerem je sanjal.

V sodelovanju z revijo Stripburger ob izidu Sfarjevega strip albuma Pascin v slovenskem jeziku

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki